Viking Runecraft

Play’n GO -pelitoimittajan huhtikuussa 2017 julkaisema Viking Runecraft on edelleen erittäin suosittu kolikkopeli, etenkin suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten suosimilla nettikasinoilla. Osansa näiden leveysasteiden suosiosta tietenkin selittää pelin viikinkiteema, joskaan teema ei ole epätyypillisen 7×7-formaatin Viking Runecraftin ainoa erottuva tekijä.

Pelin teema ja graafinen ilme

Viikinkejä ja pohjoista mytologiaa on käytetty kolikkopelien polttoaineena miltei koko modernien videoslottien historian ajan. Play’n GO ei siis varsinaisesti ole teeman puolesta tuonut mitään radikaalin uutta pelikentälle. Tavallisesti viikinkejä lähestytään kolikkopeleissä kahdella tapaa: joko koomisesti tai heidän hurjuuttaan liioitellen. Tässä tapauksessa on valittu jälkimmäinen tapa. Game of Thrones -sarjan fanien kosiskelu lienee ollut pelintekijöiden mielessä.

Tulos on kaikesta mahtipontisuudestaan huolimatta silti näyttävä. Joissakin Play’n GOn julkaisuissa on tiettyä lapsellisuutta ja menneiden aikojen konsolipelien ”palikkamaisuutta” jäljellä, mutta ei Viking Runecraftissa. Pelin perussymbolit eli riimukivet ja näitä hieman arvokkaammat viikinkien varusteet (Torin vasara, viikinkikypärä, sotakirves ja Mjölner-riipus) ovat erittäin tyylikkäitä. Lumisadeanimaatio taustanäytöllä kruunaa tunnelman.

Tässä pelissä viikinkiteemaan tuodaan mahtipontisuutta magian kautta. Pelin intronäyttö esittelee neljä hahmoa, jotka ovat viikinkijumalat Tor, Odin, Freja ja Heimdall. Nämä neljä jumalaa ovat lainanneet peliin erityiset ominaisuutensa, joista lisää omassa kappaleessaan.

Voi olla vain kiitollinen siitä, että Play’n GO on nähnyt aidosti vaivaa pelin ilmeen eteen: myös valikot on piirretty pelin yleisilmeeseen sopiviksi. Valikon painikkeet tuovat hieman mieleen World of Warcraft -pelin tyylin. Pelimiljöö on joka tapauksessa komea ja sen linja rikkoontumaton, mistä erityiskiitokset.

Äänimaailmansa puolesta Play’n GOn peleissä on totuttu nauttimaan yleisesti varsin korkeasta laadusta, eikä Viking Runecraft muodosta poikkeusta linjaan. Taustan maalaileva ambient-henkinen musiikki sopii peliin täydellisesti, samaten pelitapahtumiin reagoivat ääniefektit. Esteettisesti Viking Runecraft nousee kolikkopelien absoluuttiseen parhaimmistoon.

Perusominaisuudet

Kolikkopelien yleisestä kaavasta Viking Runecraft poikkeaa erityisesti 7×7-formaattinsa ansiota, vaikka se ei missään nimessä ainoa laatuaan olekaan. Juuri Play’n GO on julkaissut useita vastaavan muodon omaavia ja perinteisen rullakaavan hylänneitä pelinimikkeitä. Ne ovat miltei aina olleet isoja menestyksiä, niin myös tällä kertaa. HTML5-tekniikan käyttö takaa mobiiliyhteensopivuuden, ja mobiilipelaaminen onnistuu tälläkin kertaa mainiosti – joskin symbolien yksityiskohtien erottaminen on pienimmillä puhelimilla hieman hankalaa.

Perinteiset voittolinjat on siis hylätty. Tilalla ovat 7×7-muotoiseen ruudukkoon putoavat symbolit. Kerraallaan pelikentällä on näin ollen 49 symbolia. Tavoite on, että mahdollisimman monta samanlaista symbolia löytäisi paikkansa ruudukolta vierekkäin (kulmista toisiaan koskettavia identtisiä symboleja ei lasketa). Voittoihin pääsee kiinni vähintään viidellä samanlaisella symbolilla.

Kierrospanoksen voi valita alareunan täyttävän valikkokonsolin keskeltä yksinkertaisesti sopivaa panosta klikkaamalla. Panosvalikon vasemmalla puolella on pelaajan saldo, tämän vasemmalla puolella pelin infopainike. Oikealta puolelta löytyvät vihreä käynnistyspainike sekä hieman pienempi oranssi autoplay-toiminnon käynnistyspainike. Aivan vasemman alanurkan takaa löytyy asetusvalikko, josta voi muun muassa poistaa välilyönnin käytöstä käynnistyspainikkeena.

Viking Runecraftin palautusprosentti on 96,7 %, mikä useimpien pelaajien kirjoissa ei ainakaan ole peruste pelin välttelemiselle. Varianssi tässä slotissa puolestaan on korkea, mikä tietenkin on omiaan jakamaan mielipiteitä pelaajien parissa. Tämä on silti yleiseen epäkonventionaalisuuteen nähden varsin sopivassa linjassa oleva ratkaisu: kaikkia ei edes yritetä miellyttää.

Panosvaihtoehdoista löytyy silti jokaiselle pelibudjetille sopiva vaihtoehto, mikäli ei aivan yhden sentin kierroksilla halua tahkoa. Pienin kierrospanos on nimittäin 10 senttiä, suurin jopa 100 euroa. Päävoiton saa vähintään 15 vierekkäisellä Torin vasara -symbolilla. Maksimipanoksella voi siis voittaa jopa 100 000 euroa.

Pelin mekaniikka on heti kaikkien 7×7-muotoisia Play’n GO -pelejä pelanneiden tunnistettavissa. Vaikka graafinen ilme onkin tyystin toisesta maailmasta, on pelimekaanisesti Gemix lähin vertailukohta Viking Runecraftille. Jos olet siis pitänyt Gemixin ideasta mutta teema on tuntunut liian lapsekkaalta, voi tässä olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Erikoisominaisuudet ja -symbolit

Pelissä on neljä erityistä viikinkijumalien Gift of Gods -toimintoa, jotka voivat aktivoitua voitottomilla kierroksilla. Tor muuttaa viidestä yhdeksään symbolia wildeiksi, Freja taas tuo pelikenttään wild-rykelmiä kunnes pelaaja saa voiton. Odin tuo kaksi neljän wildin ryhmää, Heimdall wild-rivejä. Eri tasoilla esiintyvät eri jumalhahmot.

Viking Runecraft on jaettu erilaisiin tasoihin, jotka vaihtuvat pelaajan saadessa voittokuvioita kunkin tason määrittelemille ruudukon paikoille. Nämä paikat vastaavat kunkin tason omaa riimukuviota, joka on aina esillä pelinäytön oikealla puolella animoidun Tor-jumalan alapuolella.

Pelissä on myös jännittävä Charge of Destruction -ominaisuus, joka aktivoituu voittoja tarpeeksi ominaisuuden mittariin kerättäessä. Kun voittomittari täyttyy, aktivoituu yksi neljästä pohjoisen mytologian pahishahmosta erikoistoimintoineen. Fenrir poistaa symboleita ja lisää tilalle samanlaisia symboleita, Loki toimii hieman samalla tavalla. Jörmungandir taas tuo mukanaan pelinäytön halki kulkevan käärmeen, joka niin ikään poistaa symboleita ja muuttaa niiden paikoille uusia toisiaan vastaavia symboleita. Myös Surtr on muunnelma vastaavasta ominaisuudesta.

Monet näistä toiminnoista muistuttavat esimerkiksi juuri Gemix-pelin erikoistoimintoja, mutta ne on tietenkin mukautettu viikinkiteemaan sopivaksi. Vaikka Gemix olisi tuttu ja läpitahkottu peli, tuntuu Viking Runecraft kuitenkin täysin itsenäiseltä nimikkeeltä.

Mikäli pelaaja onnistuu täyttämään Charge of Destruction -mittarin kaksi kertaa peräkkäin samalla pelikierroksella tai täyttämällä sen kyseisen toiminnon ollessa aktiivinen, aktivoituvat ilmaiskierrokset. Näiden aikana käytössä on voittokerrointoiminto, joka voi parhaimmillaan jop 15-kertaistaa voitot.

Yhteenveto

Viking Runecraft on näyttävä peli, joka tuntuu kauttaaltaan toimivalta paketilta. Heikkouksia pelissä ei varsinaisesti ole, jollei sellaiseksi laske pelimekaniikan ”lähisukulaisuutta” Play’n GO -pelitalon joidenkin muiden 7×7-muotoisten julkaisujen kanssa.

Jos viikinkiteema vetooa, on tätä peliä testattava ehdottomasti – todennäköistä tosin on, että olet sen jo tehnyt. Vaikka itse teema ei olisikaan aivan ominta itseäsi, kannattaa slotille (jos edes ”slotista” puhuminen sopii tässä tapauksessa) antaa tilaisuus. Lukuisat erikoistoiminnot tekevät Viking Runecraftista mielenkiintoisen tapauksen, tietenkin tavallisuudesta poikkeavan formaatin ohella. Erittäin vahva suositus.